Wiadomości - Dla rolnika

Zapraszamy na konferencję „Certyfikowanie produktów tradycyjnych elementem konkurencyjności regionu”

Dodał: Data: 2017-09-05 11:59:00 (czytane: 2056)

Zapraszamy do wzięcia udziału w konferencji pn. „Certyfikowanie produktów tradycyjnych elementem konkurencyjności regionu” organizowanych przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej w partnerstwie z Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior- Lokalna Grupa Działania oraz Lokalną Grupą Działania „Królewskie Ponidzie” w ramach realizacji operacji: „Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne”.

Udział w konferencji pozwoli uczestnikom na zapoznanie się z aktualną wiedzą na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych w zakresie;

1.  Produktu lokalnego i tradycyjnego będącego szansą na rozwój przedsiębiorczości;

2. Certyfikatów żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów

3. Znaczenia certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykłady certyfikacji regionalnej na podstawie  lokalnych produktów

4. Systemów Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym;

5. Kontroli i certyfikacji produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach. 

6. Produkty regionalne i lokalne w województwie lubelskim, świętokrzyskim, lubuskim oraz podkarpackim.

Zaproszenie na konferencje skierowane jest do mieszkańców województw lubelskiego, lubuskiego, świętokrzyskiego oraz podkarpackiego:

 -producentów produktów tradycyjnych

-przedstawicieli restauracji oraz firm cateringowych

-przedstawicieli zagród tematycznych oraz miejsc kultury

-przedstawicieli gospodarstw agroturystycznych

-przedstawicieli szkół rolniczych/szkół zawodowych branżowych    

-przedstawicieli organizacji udzielających dotacji na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich tj. LGD

-przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego  

Konferencja odbędzie się w dniu 11 września 2017 w Buskim Samorządowym Centrum Kultury, ul. Mickiewicza 22.

Program konferencji przedstawia się następująco:

Godzina

Program konferencji

 9.30-10.00

Rejestracja uczestników

10.00-11.15

Rozpoczęcie konferencji;

10.15-11.00

Produkt lokalny i tradycyjny szansą na rozwój przedsiębiorczości;

11.00-11.45

Certyfikaty żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów;

11.45-12.15

Znaczenie certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykład certyfikacji regionalnej na podstawie Cebularza Lubelskiego;

12.15-12.30

Przerwa kawowa

12.30-13.00

Systemy Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym;

13.00-13.30

Kontrola i certyfikacja produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach;

13.30-14.00

Produkty regionalne i lokalne w województwie lubuskim. Potencjał i możliwości rozwoju w oparciu o przykład win regionalnych;

14.00-14.30

Produkty regionalne i lokalne w województwie świętokrzyskim. Możliwości współpracy w ramach Świętokrzyskiej Kuźni Smaków;

14.30-15.00

Produkty regionalne i lokalne marką lokalna na podstawie doświadczeń województwa podkarpackiego;

15.00

Degustacja produktów tradycyjnych

 

 

Zapraszamy do korzystania z Inkubatora Przetwórstwa Rolnego w Strzałkowie

06/25/2022

Zapraszamy do korzystania z Inkubatora Przetwórstwa Rolnego w Strzałkowie więcej..

Przeczytaj kolejną wiadomość:

Pomoc dla producentów drzew i krzewów owocowych oraz truskawek, którzy zostali poszkodowani w wyniku wiosennych przymrozków 2017 r.

Od 13 września wnioski o pomoc mogą składać producenci drzew i krzewów owocowych oraz truskawek, poszkodowani w wyniku wiosennych...