Wiadomości - Dla rolnika
Zapraszamy na konferencję „Certyfikowanie produktów tradycyjnych elementem konkurencyjności regionu”
Dodał: Data: 2017-09-05 11:59:00 (czytane: 2056)
Zapraszamy do wzięcia udziału w konferencji pn. „Certyfikowanie produktów tradycyjnych elementem konkurencyjności regionu” organizowanych przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej w partnerstwie z Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior- Lokalna Grupa Działania oraz Lokalną Grupą Działania „Królewskie Ponidzie” w ramach realizacji operacji: „Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne”.
Udział w konferencji pozwoli uczestnikom na zapoznanie się z aktualną wiedzą na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych w zakresie;
1. Produktu lokalnego i tradycyjnego będącego szansą na rozwój przedsiębiorczości;
2. Certyfikatów żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów
3. Znaczenia certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykłady certyfikacji regionalnej na podstawie lokalnych produktów
4. Systemów Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym;
5. Kontroli i certyfikacji produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach.
6. Produkty regionalne i lokalne w województwie lubelskim, świętokrzyskim, lubuskim oraz podkarpackim.
Zaproszenie na konferencje skierowane jest do mieszkańców województw lubelskiego, lubuskiego, świętokrzyskiego oraz podkarpackiego:
-producentów produktów tradycyjnych
-przedstawicieli restauracji oraz firm cateringowych
-przedstawicieli zagród tematycznych oraz miejsc kultury
-przedstawicieli gospodarstw agroturystycznych
-przedstawicieli szkół rolniczych/szkół zawodowych branżowych
-przedstawicieli organizacji udzielających dotacji na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich tj. LGD
-przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego
Konferencja odbędzie się w dniu 11 września 2017 w Buskim Samorządowym Centrum Kultury, ul. Mickiewicza 22.
Program konferencji przedstawia się następująco:
Godzina |
Program konferencji |
9.30-10.00 |
Rejestracja uczestników |
10.00-11.15 |
Rozpoczęcie konferencji; |
10.15-11.00 |
Produkt lokalny i tradycyjny szansą na rozwój przedsiębiorczości; |
11.00-11.45 |
Certyfikaty żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów; |
11.45-12.15 |
Znaczenie certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykład certyfikacji regionalnej na podstawie Cebularza Lubelskiego; |
12.15-12.30 |
Przerwa kawowa |
12.30-13.00 |
Systemy Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym; |
13.00-13.30 |
Kontrola i certyfikacja produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach; |
13.30-14.00 |
Produkty regionalne i lokalne w województwie lubuskim. Potencjał i możliwości rozwoju w oparciu o przykład win regionalnych; |
14.00-14.30 |
Produkty regionalne i lokalne w województwie świętokrzyskim. Możliwości współpracy w ramach Świętokrzyskiej Kuźni Smaków; |
14.30-15.00 |
Produkty regionalne i lokalne marką lokalna na podstawie doświadczeń województwa podkarpackiego; |
15.00 |
Degustacja produktów tradycyjnych |
Zapraszamy do korzystania z Inkubatora Przetwórstwa Rolnego w Strzałkowie
06/25/2022
Zapraszamy do korzystania z Inkubatora Przetwórstwa Rolnego w Strzałkowie wiÄcej..
Przeczytaj kolejną wiadomość:
Pomoc dla producentów drzew i krzewów owocowych oraz truskawek, którzy zostali poszkodowani w wyniku wiosennych przymrozków 2017 r.
Od 13 września wnioski o pomoc mogą składać producenci drzew i krzewów owocowych oraz truskawek, poszkodowani w wyniku wiosennych...