Wiadomości - Aktualności

Podpisano umowę na wyposażenie inkubatora przetwórstwa rolnego w Strzałkowie

Dodał: Data: 2021-08-26 13:30:24 (czytane: 1106)

Prace budowlane związane z utworzeniem inkubatora dobiegły końca, teraz przyszedł czas na jego wyposażenie.

W dniu 26 sierpnia br. Ryszard Zych- Burmistrz Miasta i Gminy Stopnica zawarł umowę o wartości ponad 737 000 zł na wyposażenie obiektu, między innymi w linię technologiczną do produkcji soków oraz suszarnię kontenerową.  

DSC_0360.JPG 

Całkowita wartość przedsięwzięcia obejmująca roboty budowlane i wyposażenie obiektu przekroczy 2 miliony złotych. Operacja uzyskała dofinansowanie w wysokości 433 950 zł, które pochodzi z budżetu Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i zostało udzielone przez Lokalną Grupę Działania "Królewskie Ponidzie" na wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju.

Zakończenie realizacji projektu zaplanowane jest na grudzień 2021 r.

DSC_0364.JPG
 

Mając na uwadze, że gmina ma charakter stricte rolniczy, projekt ma na celu wsparcie osób pracujących na roli. Zgodnie z założeniami projektu, działanie inkubatora sprzyjać ma dywersyfikacji źródeł dochodu rolników. Ideą projektu jest ograniczenie roli pośredników sprzedaży płodów rolnych, głównie owoców i warzyw, a tym samym promocja krótkiego łańcucha dostaw. Obserwując sytuację na rynku rolnym zauważyć można pewną tendencję, która jednak nie przynosi pozytywnych rezultatów dla producentów rolnych, a mianowicie skup produktów po niskich cenach od rolników i późniejsza ich sprzedaż przez pośredników za nieporównywalnie wyższe stawki. Wdrożenie projektu ma na celu zmianę postrzegania płodów rolnych przez rolnika, który obecnie traktuje owoce czy warzywa jako produkt końcowy, a docelowo po rozpoczęciu działalności inkubatora dotychczasowy produkt będzie dla rolnika półproduktem (surowcem), który będzie mógł być przetworzony na produkt o dłuższej przydatności do spożycia np. soki, susz z warzyw i owoców itp.

W ramach realizacji inwestycji dokonana zostanie przebudowa, rozbudowa oraz zmiana sposobu użytkowania istniejącego budynku gospodarczego w Strzałkowie na inkubator przetwórstwa rolnego (budynek produkcyjno-magazynowy o powierzchni 265 m2) wraz z zagospodarowaniem terenu i niezbędną infrastrukturą techniczną. Obiekt zostanie również wyposażony w linię technologiczną do produkcji soków o wydajności ok. 700 ton owoców rocznie z których zostanie wyprodukowane ok. 525 ton soków owocowych oraz suszarnię kontenerową o wydajności ok. 30 ton owoców i warzyw, z których wyprodukowane zostanie ok. 2,5 tony suszu owocowego i warzywnego.

DSC_0377_1.JPG 

inkubator_tablica_1.jpg

Zapraszamy do korzystania z Inkubatora Przetwórstwa Rolnego w Strzałkowie

06/25/2022

Zapraszamy do korzystania z Inkubatora Przetwórstwa Rolnego w Strzałkowie więcej..