Rozpoczynamy działalność Inkubatora Przetwórstwa Rolnego w Strzałkowie
Data:25 06 2022
- 30 06 2023
Miejsce:
Strzałków gm. Stopnica
Mając na uwadze, że gmina ma charakter rolniczy, projekt ma na celu wsparcie osób pracujących na roli. Zgodnie z założeniami projektu, działanie inkubatora sprzyjać ma dywersyfikacji źródeł dochodu rolników. Ideą projektu jest ograniczenie roli pośredników sprzedaży płodów rolnych, głównie owoców i warzyw, a tym samym promocja krótkiego łańcucha dostaw. Obserwując sytuację na rynku rolnym zauważyć można pewną tendencję, która jednak nie przynosi pozytywnych rezultatów dla producentów rolnych, a mianowicie skup produktów po niskich cenach od rolników i późniejsza ich sprzedaż przez pośredników za nieporównywalnie wyższe stawki.
Wdrożenie projektu ma na celu zmianę postrzegania płodów rolnych przez rolnika, który obecnie traktuje owoce czy warzywa jako produkt końcowy, a docelowo po rozpoczęciu działalności inkubatora dotychczasowy produkt będzie dla rolnika półproduktem (surowcem), który będzie mógł być przetworzony na produkt o dłuższej przydatności do spożycia np. soki, susz z warzyw i owoców itp.
W ramach realizacji inwestycji dokonana została
przebudowa, rozbudowa oraz zmiana sposobu użytkowania istniejącego budynku, który
pełnił funkcję punktu skupu owoców i warzyw
w Strzałkowie na Inkubator Przetwórstwa Rolnego (budynek produkcyjno-magazynowy
o powierzchni 265 m2) wraz z zagospodarowaniem terenu i niezbędną
infrastrukturą techniczną. Obiekt został również wyposażony w linię
technologiczną do produkcji soków o wydajności ok. 700 ton owoców rocznie z
których zostanie wyprodukowane ok. 525 ton soków owocowych oraz suszarnię
kontenerową o wydajności ok. 30 ton owoców i warzyw.
Inkubator prowadzony będzie przez Miejsko-Gminne Centrum Kultury w Stopnicy. Jest to jedyny tego typu obiekt w powiecie buskim. Wszystkie osoby chcące skorzystać z usług inkubatora muszą poprzedzić dostawę owoców lub/i warzyw rejestracją telefoniczną (od poniedziałku do piątku w godz. 8-16): 533-526-216.
Linia technologiczna do produkcji soków (ogólne informacje):
- Minimalna ilość surowca: 800-1000 kg;
- Smak i kolor soku oraz wydajność surowców zależy od odmiany oraz stopnia ich dojrzałości oraz warunków przechowywania surowca przez Klienta;
- Istnieje możliwość produkcji soku niepasteryzowanego;
- Owoce
są poddawane myciu (natryskiem w wannie wodnej) przed tłoczeniem
w inkubatorze; - Dostarczone przez Klienta owoce i warzywa muszą zostać przez niego przesortowane tak, aby w partii surowca przeznaczonego do tłoczenia nie znajdowały się owoce i warzywa zgniłe, uschnięte i zepsute, które nie nadają się do produkcji;
- Warzywa przed dostawą muszą zostać przez Klienta dokładnie umyte i pozbawione naci;
· Soki nalewane będą w worki typu bag-in-box o pojemności 3l lub 5l.
W przypadku gdy Klient nie będzie dysponował minimalną ilością surowca, zostanie wpisany na listę oczekujących, a jego zamówienie zostanie przyjęte do realizacji z chwilą uzyskania przez Inkubator minimalnej ilości surowca, z zamówień pochodzących od innych Klientów.
Inkubator dysponuje uniwersalną tłocznią z prasą taśmową, która pozwala na tłoczenie soku na zimno z większości warzyw i owoców (bezpestkowych lub pestkowych pozbawionych przez Klienta pestek). Sok uzyskiwany jest w procesie nietermicznego tłoczenia miazgi owocowej. Następnie produkt poddawany jest pasteryzacji, która pozwala zachować dużą część witamin i mikroelementów.
Cena za wyprodukowany pojemnik soku (z owoców i warzyw dostarczonych przez Klienta) wynosi:
o pojemności 3 l - 7 zł;
o pojemności 5 l - 8 zł.
Klienci, którzy nie zobowiążą się przy odbiorze soków do odbioru również wytłoków (wysłodków), pochodzących z tłoczenia soków, obciążeni zostaną dodatkową opłatą w wysokości 5 % wartości produkcji soków.
Suszarnia kontenerowa owoców i warzyw.
Susz owocowy i warzywny powstaje w procesie dehydratacji polegającym na działaniu gorącego powietrza, bez użycia środków chemicznych, ze świeżych owoców/ warzyw odparowana zostaje woda do poziomu zapewniającego im trwałość. Tak przetworzone owoce i warzywa mają zbliżoną zawartość soli mineralnych i witamin do warzyw świeżych. Po usunięciu z nich wody następuje koncentracja suchej masy a tym samym kumulacja wartości energetycznych, węglowodanów, błonnika, soli mineralnych a nawet niektórych witamin. Owoce i warzywa poddane zostaną suszeniu na dwóch wózkach z których każdy z nich posiada po 28 sit.
Jeśli wiesz o imprezie / wydarzeniu, którego tu nie ma - dodaj je do naszej bazy!