Wiadomości - Aktualności

Inkubator przetwórstwa rolnego w Strzałkowie

Dodał: Data: 2022-01-01 10:21:09 (czytane: 1920)

Całkowita wartość przedsięwzięcia obejmująca roboty budowlane i wyposażenie obiektu przekroczyła 2 miliony złotych. Operacja uzyskała dofinansowanie w wysokości 433 950 zł, które pochodziło z budżetu Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i zostało udzielone przez Lokalną Grupę Działania "Królewskie Ponidzie" na wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju.

Mając na uwadze, że gmina ma charakter rolniczy, projekt ma na celu wsparcie osób pracujących na roli. Zgodnie z założeniami projektu, działanie inkubatora sprzyjać ma dywersyfikacji źródeł dochodu rolników. Ideą projektu jest ograniczenie roli pośredników sprzedaży płodów rolnych, głównie owoców i warzyw, a tym samym promocja krótkiego łańcucha dostaw. Obserwując sytuację na rynku rolnym zauważyć można pewną tendencję, która jednak nie przynosi pozytywnych rezultatów dla producentów rolnych, a mianowicie skup produktów po niskich cenach od rolników i późniejsza ich sprzedaż przez pośredników za nieporównywalnie wyższe stawki.

 

Foto__1__.jpg

Wdrożenie projektu ma na celu zmianę postrzegania płodów rolnych przez rolnika, który obecnie traktuje owoce czy warzywa jako produkt końcowy, a docelowo po rozpoczęciu działalności inkubatora dotychczasowy produkt będzie dla rolnika półproduktem (surowcem), który będzie mógł być przetworzony na produkt o dłuższej przydatności do spożycia np. soki, susz z warzyw i owoców itp.

W ramach realizacji inwestycji dokonana została przebudowa, rozbudowa oraz zmiana sposobu użytkowania istniejącego budynku, który pełnił funkcję punktu skupu owoców i warzyw
w Strzałkowie na Inkubator Przetwórstwa Rolnego (budynek produkcyjno-magazynowy
o powierzchni 265 m2) wraz z zagospodarowaniem terenu i niezbędną infrastrukturą techniczną. Obiekt został również wyposażony w linię technologiczną do produkcji soków o wydajności ok. 700 ton owoców rocznie z których zostanie wyprodukowane ok. 525 ton soków owocowych oraz suszarnię kontenerową o wydajności ok. 30 ton owoców i warzyw.

Inkubator prowadzony będzie przez Miejsko-Gminne Centrum Kultury w Stopnicy. Jest to jedyny tego typu obiekt w powiecie buskim. Wszystkie osoby chcące skorzystać z usług inkubatora muszą poprzedzić dostawę owoców lub/i warzyw rejestracją telefoniczną (od poniedziałku do piątku w godz. 8-16):  533-526-216.

Linia technologiczna do produkcji soków (ogólne informacje):

  • Minimalna ilość surowca: 800-1000 kg;
  • Smak i kolor soku oraz wydajność surowców zależy od odmiany oraz stopnia ich dojrzałości oraz warunków przechowywania surowca przez Klienta;
  • Istnieje możliwość produkcji soku niepasteryzowanego;
  • Owoce są poddawane myciu (natryskiem w wannie wodnej) przed tłoczeniem
    w inkubatorze;
  • Dostarczone przez Klienta owoce i warzywa muszą zostać przez niego przesortowane tak, aby w partii surowca przeznaczonego do tłoczenia nie znajdowały się owoce i warzywa zgniłe, uschnięte i zepsute, które nie nadają się do produkcji;
  • Warzywa przed dostawą muszą zostać przez Klienta dokładnie umyte i pozbawione naci;

·         Soki nalewane będą w worki typu bag-in-box o pojemności 3l lub 5l.

W przypadku gdy Klient nie będzie dysponował minimalną ilością surowca, zostanie wpisany na listę oczekujących, a jego zamówienie zostanie przyjęte do realizacji z chwilą uzyskania przez Inkubator minimalnej ilości surowca, z zamówień pochodzących od innych Klientów.

Inkubator dysponuje uniwersalną tłocznią z prasą taśmową, która pozwala na tłoczenie soku na zimno z większości warzyw i owoców. Sok uzyskiwany jest w procesie nietermicznego tłoczenia miazgi owocowej. Następnie produkt poddawany jest pasteryzacji, która pozwala zachować dużą część witamin i mikroelementów.

Cena za wyprodukowany pojemnik soku (z owoców i warzyw dostarczonych przez Klienta) wynosi:

o pojemności 3 l - 6 zł (w przypadku konieczności pestkowania owoców 7 zł);

o pojemności 5 l - 8 zł  (w przypadku konieczności pestkowania owoców 9 zł).

Suszarnia kontenerowa owoców i warzyw

Susz owocowy i warzywny powstaje w procesie dehydratacji polegającym na działaniu gorącego powietrza, bez użycia środków chemicznych, ze świeżych owoców/ warzyw odparowana zostaje woda do poziomu zapewniającego im trwałość. Tak przetworzone owoce i warzywa mają zbliżoną zawartość soli mineralnych i witamin do warzyw świeżych. Po usunięciu z nich wody następuje koncentracja suchej masy a tym samym kumulacja wartości energetycznych, węglowodanów, błonnika, soli mineralnych a nawet niektórych witamin. Owoce i warzywa poddane zostaną suszeniu na dwóch wózkach z których każdy z nich posiada po 28 sit.

Foto__2__.jpg

 

Zapraszamy do korzystania z Inkubatora przetwórstwa rolnego w Strzałkowie

09/04/2024

Inkubator prowadzony jest przez Miejsko-Gminne Centrum Kultury w Stopnicy. Jest to jedyny tego typu obiekt w powiecie buskim. Wszystkie osoby chcące skorzystać z usług inkubatora muszą poprzedzić dostawę owoców lub/i warzyw rejestracją telefoniczną (od poniedziałku do piątku w godz. 8-16): 533-526-216. więcej..