Wiadomości - Aktualności

Budowa inkubatora przetwórstwa rolnego w Strzałkowie przebiega zgodnie z planem

Dodał: Data: 2021-04-06 10:20:00 (czytane: 342)

Trwają prace przy adaptacji budynku gospodarczego w Strzałkowie na inkubator przetwórstwa rolnego. Wykonane zostały wszystkie roboty konstrukcyjne obiektu. Obecnie trwają prace wykończeniowe na zewnątrz i wewnątrz budynku, a elewacja wkrótce nabierze kolorów. Prowadzone są również roboty przy zagospodarowaniu terenu tj. budowie przyłącza wodociągowego oraz kanalizacyjnego. Zakończenie realizacji przedsięwzięcia planowane jest na IV kwartał 2021 r.

 DSC_0602_2.JPG

Wartość robót budowlanych wynosi ponad 1,3 mln złotych. Dofinansowanie w wysokości 433 950 zł, pochodzi z budżetu Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i zostało udzielone przez Lokalną Grupę Działania "Królewskie Ponidzie" na wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju.

Mając na uwadze, że gmina ma charakter stricte rolniczy, projekt ma na celu wsparcie osób pracujących na roli. Zgodnie z założeniami projektu, działanie inkubatora sprzyjać ma dywersyfikacji źródeł dochodu rolników. Ideą projektu jest ograniczenie roli pośredników sprzedaży płodów rolnych, głównie owoców i warzyw, a tym samym promocja krótkiego łańcucha dostaw. Obserwując sytuację na rynku rolnym zauważyć można pewną tendencję, która jednak nie przynosi pozytywnych rezultatów dla producentów rolnych, a mianowicie skup produktów po niskich cenach od rolników i późniejsza ich sprzedaż przez pośredników za nieporównywalnie wyższe stawki. Wdrożenie projektu ma na celu zmianę postrzegania płodów rolnych przez rolnika, który obecnie traktuje owoce czy warzywa jako produkt końcowy, a docelowo po rozpoczęciu działalności inkubatora dotychczasowy produkt będzie dla rolnika półproduktem (surowcem), który będzie mógł być przetworzony na produkt o dłuższej przydatności do spożycia np. soki, susz z warzyw i owoców itp.

DSC_0703.JPG

 

W ramach realizacji inwestycji dokonana zostanie przebudowa, rozbudowa oraz zmiana sposobu użytkowania istniejącego budynku gospodarczego w Strzałkowie na inkubator przetwórstwa rolnego (budynek produkcyjno-magazynowy o powierzchni 265 m2) wraz z zagospodarowaniem terenu i niezbędną infrastrukturą techniczną. Obiekt zostanie również wyposażony w linię technologiczną do produkcji soków o wydajności ok. 700 ton owoców rocznie z których zostanie wyprodukowane ok. 525 ton soków owocowych oraz suszarnię kontenerową o wydajności ok. 30 ton owoców i warzyw, z których wyprodukowane zostanie ok. 2,5 tony suszu owocowego i warzywnego.


inkubator_1.jpg

Przeczytaj kolejną wiadomość:

Życzenia Wielkanocne

...